Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
ZSC 1 laat punten weer liggen

Gepost door Eric Bark op woensdag 9 november 2016 om 17:50

Allereerst wil ik mijn teamgenoten prijzen voor hun vechtlust. Er werd gestreden op het scherpst van de snede met als doel een overwinning. Het strijdplan was duidelijk. Op de eerste vier borden de schade beperkt houden en punten pakken op de laatste vier, waar wij een ratingoverwicht hadden. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, had het zomaar kunnen gebeuren. Anatoly was de ster van deze middag. Dat hij geen ontzag heeft voor FM's liet hij al zien in de vorige wedstrijd tegen De Waagtoren toen hij Danny de Ruiter met wit overspeelde. Tegenstander Jeffrey van Vliet moest alle zeilen bijzetten om de remise binnen te harken. En dan Gallie. Met wit heeft hij zijn zaakjes op orde. De Nimzo-Indier van zwart werd op subtiele wijze gesloopt, maar Hans kon de beslissende dreun niet uitdelen en moest berusten in zettenherhaling tegen een tegenstander die 200 elopunten meer had. Ikzelf speelde met zwart het Blumenfeld-gambiet, wie kent het nog: 1.d4,Pf6 2.c4,c5 3.d5,b5 uitnodiging voor Wolga-gambiet 4.Pf3,e6 5.Lg5,h6 6.Lf6x,Df6x 7.Pc3,b4 8.Pb5 en ik speelde Pa6. Later bedacht ik me wat was er gebeurt als ik nu 8...Kd8 had gespeeld en hoe staat het na 9.a3,Lb7 10.ab4x a6.

Ik heb geen engine dus ik weet het niet. Later leidde de positie van het paard op a6 tot de nederlaag. "Kopman Woudt" is naarstig op zoek naar zijn vorm. Pasen is nog ver weg, maar hij heeft al drie eieren verzameld. Een min of meer gelijke stelling mondde uit in een verloren pionneneindspel. Toch één punt aan de topborden. Het moest komen van de staart. Yuri aan bord 8 had zijn tegenstander in de Slavische ruilvariant helemaal suf gesnuffeld en incasseerde de kwaliteit. Ik had het punt al geteld. Een kwestie van techniek zou Anatoly zeggen. Waar het misging kan Yuri het beste zelf uitleggen. Jan-Bart heeft een nieuwe liefde gevonden 1.b3! Op een clubavond liep hij zelfs vol trots rond met een boek over deze opening. Was het niet de legendarische Deense Grootmeester Bent Larsen die hiermee grote successen behaalde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw? Ook een favoriet van Frank trouwens. Afijn, JB had gelijk. De hele partij had hij een klein plusje, maar toen de pionnenconfiguratie werd vastgelegd was alle dynamiek eruit en werd tot remise besloten.

Onze Benjamin kwam in het middenspel uit zijn kot en greep het initiatief. Hij had actieve toren en loper. De tegenstander had echter een vrijpion en toen de witte koning die ging ondersteunen was er geen houden meer aan. Tot slot onze PR-man. Hij had de hele partij een zwakke pion op c6 maar verdedigde die kranig met actief spel en remise lag in het verschiet. Na een zwak moment echter was het toreneindspel verloren. Derhalve een teleurstellende nederlaag. Tijd voor de eerste overwinning 26 november in Enschede.

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Yuri Eijk op woensdag 9 november 2016 om 17:59

Tja, waar ging het mis? In de fase net na de opening overzag mijn tegenstander iets wat hem de kwaliteit kostte. Toen heb ik meerdere kansen onbenut gelaten om het spel 'dood' te maken. Mijn tegenstander maakte hier handig gebruik van en het eindspel werd door hem veel beter (lees: planmatiger) gespeeld dan door mij. Op moment van mijn blunder zal het nog wel gewonnen zijn voor wit maar gemakkelijk was het allang niet meer. Toen ik blunderde was ik met mijn gedachte al in een andere positie. Ik gaf twee pionnen weg en toen stond zwart opeens beter. Ik kon het niet meer rechtzetten. Voor straf heb ik mijn partij in de diagramsectie toegevoegd.



Contact | Formaliteiten