Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
ZSC 1 Ver weg weer zien

Gepost door Joris Moes op zondag 27 november 2016 om 13:36

De verre uitwedstrijd tegen SG Max Euwe 2 uit Enschede stond op 26 november op het programma. Teamcaptain Eric Bark moest verstek geven, maar gelukkig hadden we aan Pieter Baltus een sterke vervanger. En ook nog een sterke chauffeur. Het eerste team zit niet al te breed in haar chauffeurs en auto's en daarom is een extra dank aan Frank en Pieter op zijn plaats.

Om de vermoeidheidsschade van het rijden te beperken, was er besloten om ruim op tijd te vertrekken. Door file bij de Coentunnel was deze voorsprong echter als mist voor de zon verdwenen. De twee auto's kwamen nog wel op tijd aan in het Ni-je Terphoes, waar Groningse treinreiziger Joris ze al stond op te wachten.

Ondanks de lange afstand bleken er, naast de ZSC-ers zelf, nog wel wat bekende gezichten aanwezig. Oud-Zaankanters Mariska "Ik mis Zaandam" de Mie en Luc Compagnie, clubkampioen in het seizoen 1989-1990, spelen tegenwoordig in Enschede. Daarnaast speelde het derde team van SG Max Euwe tegen Hardenberg, het voormalige team van Hans Galjé.

De eerste vier borden

André heeft dit seizoen al sterk spel laten zien. Remises tegen Henk Schouten en FM Jeffrey van Vliet zijn prima resultaten en de verliespartij tegen FM Danny de Ruiter had meer verdiend. In het teambelang werd toen doorgespeeld, waarna hij het deksel op de neus kreeg. Het goede spel had een plek op het eerste bord opgeleverd. Dit keer kreeg hij ratingtechnisch een zwakkere tegenstander als opponent. In de opening vergaarde André al snel voordeel na onnauwkeurig spel van de tegenstander. Het duurde nog een aantal uur voor het punt daadwerkelijk over de streep werd getrokken, maar volgens mij speelde André het heel rustig en gedecideerd uit.

Hans Galjé had de lastigste opgave zaterdag. Hij moest het opnemen tegen WFM Mariska de Mie. Na goed uit de opening gekomen te zijn, miste hij een zettenreeks waarna zijn toren op h6 volledig buiten spel bleek te staan. Toen Mariska ook nog een slim plan koos - "Ik had het zelf nooit zo gespeeld" (Hans) -  bleek het een onhoudbare partij.

Edwin kreeg zijn kans in de luwte. Waar hij vorig seizoen ongeslagen bleef tegen de ene na de andere sterke speler, zit het hem dit jaar niet mee. Ook op bord 3 was zijn stelling zeer snel 'prut'. In het middenspel kreeg hij nog een kans om te equalizen, maar ondanks dat hij het idee zag, speelde hij het niet. De rest van de partij werden z'n kansen steeds kleiner tot het eindigde in een nul. Z'n eigen conclusie over de partij: "Drama."

Jan-Bart is dit seizoen niet in optimale doen. De resultaten zijn nog behoorlijk, maar het spel kan beter. In Enschede won hij met zwart snel een pionnetje, maar daar stond veel compensatie tegenover. Met twee torens en wat pionnen tegen een dame en iets meer pionnen, bleek het eindspel onhoudbaar. De dame werd geruild tegen de twee torens en er bleef een verloren pionneneindspel op het bord achter.

De bovenste vier borden hadden dus slechts 1 punt opgeleverd. In een wedstrijd die eigenlijk wel gewonnen moest worden, was dit niet het beste vooruitzicht. Teamcaptain Eric Bark had echter al aangegeven dat er op de onderste borden gescoord moest worden.

Bord 5 tot en met 8

Aan Hein is dat met de witte stukken eigenlijk altijd wel besteed. In een opening waarin hij al veel robbertjes had uitgevochten met Jan-Bart kende hij de juiste opstelling. Zijn aanval op de zwarte koning leverde hem een kwaliteit op, waarna hij later ook nog twee vrijpionnen wist te creëren. De overgebleven stukken werden afgeruild, waarna de overwinning werd binnengebracht.

Pieter Baltus is een sterke invaller, maar bleek nog wel wat roestig. Door het gebrek aan routine bleek vooral na het vierde uur het beste er vanaf. Na een aantal jaar ongeslagen te zijn in de externe, pakte hij nu zijn derde nederlaag op rij. Hopelijk vindt hij binnenkort weer wat extra tijd en energie om het schaakritme weer op te pakken. Voor je het weet, scoor je na meer dan 900 minuten droog te hebben gestaan, zo weer twee doelpunten.

Joris scoorde vorige ronde ook een zeldzame nederlaag en was gebrand op een solide partij. In een Sveshnikov bom vol theorie kwam hij goed uit de opening. In het middenspel miste zijn tegenstandster een aantal keer een betere voortzetting. Uiteindelijk bleken de witte pionnen in het eindspel sterker en sneller dan de zwarte. Het ongelijke lopereindspel met twee pionnen meer werd eenvoudig gewonnen.

Frank speelde tegen een jeugdtalent met de prachtige voornaam Rembrandt. De 13-jarige is al gezegend met een rating van in de 1900 en was dus een geduchte tegenstander. Frank leek in de afwikkeling van het middenspel een pion te verliezen op de koningsvleugel, maar wist op de damevleugel zelf een pion mee te grissen. In het pionneneindspel met gelijke lopers, bleek Frank ook de pion op de koningsvleugel teruggewonnen te hebben. Het eindspel speelde hij vakkundig uit.

 

Op het nippertje werd een 4-4 uit het vuur gesleept. Daarmee werd in ronde vier eindelijk het eerste matchpunt gescoord en daarmee klom ZSC-Saende 1 verrassenderwijs ook uit de degradatiezone. Op 17 december treft het vlaggenschip nummer negen Oegstgeest '80 in de BOKO. Wederom een zeer belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie!

Persoonlijke uitslagen ronde 4 van seizoen 2016-2017, zaterdag 26 november 2016:

SG Max Euwe 2-ZSC-Saende 1
1.Laurens Snuverink1965-André Breedveld20250-1
2.WFM Mariska de Mie2219-Hans Galjé20301-0
3.CM Achim Buendgen2110-Edwin Woudt21061-0
4.Ton Ellenbroek1983-Jan-Bart Abcouwer20581-0
5.Anne Veltman2024-Hein Middelhoven20950-1
6.Raoul van de Oudeweetering2126-Pieter Baltus21301-0
7.Kristianne Tempelman1914-Joris Moes20510-1
8.Rembrandt Bruil1913-Frank Tijdeman20700-1
203220714- 4

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Huib Middelhoven op maandag 28 november 2016 om 17:28

Leuk Joris!


Gepost door Jaron Rosegg op zondag 27 november 2016 om 16:52

Ja, leuk en goed verslag


Gepost door Frank Tijdeman op zondag 27 november 2016 om 15:16

Dankjewel Joris!



Contact | Formaliteiten