Kalender:
26-4Interne vrijdag competitie ronde 23
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
ZSC 1 Drie maal op rij

Gepost door Joris Moes op zondag 5 februari 2017 om 12:04

Na twee keer gelijk gespeeld te hebben tegen de concurrenten om de laatste plek stond de lastige uitwedstrijd tegen Spijkenisse 1 op het programma. Niet alleen de plaats van handeling (onder de rook van 010), maar ook de verwachte gemiddelde tegenstand (2150) temperden de verwachtingen. Ook waren diverse ZSC’ers in de dagen voorafgaand aan de wedstrijd niet in optimale gezondheid. André moest zelfs verstek laten gaan. Gelukkig had Pieter Baltus nog geen plannen voor deze regenachtige zaterdag, zodat wij met een sterk team en twee auto’s in zuidelijke richting konden afreizen.

Het afreizen ging echter niet zonder slag of stoot. Onderweg dook een plotseling file op; bij een aquaduct was een paar minuten voor ons een auto in de kreukels gereden. De voorbijrazende ambulances en brandweer-, en politiewagens leken het ergste te vermoeden, maar bij het langsrijden van de plaats van het ongeluk leek de schade mee te vallen.

De zoektocht naar een parkeerplaats bleek voor één auto een ander obstakel. Het adres van een van de doorgegeven parkeerplaatsen was onjuist. Dit zorgde na veel keren en draaien ervoor dat deze spelers om 13:01 uur arriveerden in de speelzaal, die gesitueerd was in een prachtige bibliotheek. De partijen bleken stipt om 13 uur te zijn begonnen. De klokken liepen al. Bij het aanschouwen van de opstelling van Spijkenisse bleek dat zij met twee invallers speelden, terwijl ze dit hele seizoen nog maar negen spelers hadden gebruikt. Waren er wellicht toch kansen?

Op bord 4 speelde Hein tegen Tony Zhang. Hein kende de opening beter dan zijn tegenstander, zodat wit geen voordeel kon bereiken. Na wat ruilen bleek er weinig reden om door te spelen. Voor beide teams stond het eerste halfje op het scorebord.

Zelf speelde ik op bord 6. Op zet 2 was ik out of book, wat resulteerde in een slechte stelling en een enorme achterstand in tijd. Met iets te veel creativiteit bleek een afschuwelijke stelling gecreëerd te zijn, die mijn tegenstander zeer correct en gedecideerd uitspeelde.

Teamleider Eric Bark had Jan-Bart het vertrouwen gegeven om als kopman te fungeren en daar zal hij geen spijt van hebben gehad. Vlak na zijn inmiddels vertrouwde opening won Jan-Bart een belangrijke centrumpion, waarna de hele zwarte stelling omviel. De tegenstander probeerde nog tegenspel te creëren, maar Jan-Bart liet hem geen kans. Een prachtige overwinning.

Pieter Baltus speelde een zeer degelijke partij. In een stelling waarin hij wellicht een klein plusje had, kwam hij niet verder vooruit. Samen met zijn beperkte schaakritme en de energie die het schaken dan kost, leidde dit tot een terecht en tevens aangenomen remiseaanbod.

Intussen ging Hans Galjé met twee lichte stukken en een dame af op de kwetsbare koningsstelling van zijn tegenstander. Zonder tegenkansen weg te geven, werd de zwarte koning ingesloten en mat gezet. Een partij uit één stuk!

Ook Frank speelde een prima partij. In een lopereindspel was hij echter iets te veel op zoek naar de winst. Wit creëerde een onstopbare vrijpion. Frank bleef in zak en as en met een nul achter.

Na het behalen van de tijdcontrole was de stand 3-3 en waren Eric en Edwin nog bezig. Edwin had in een op het oog iets mindere stelling twee ongedekte stukken aangevallen en won daarmee een stuk. De vrijpion die hij daarnaast had, kon hij door een onnauwkeurigheid niet houden, zodat alle stukken op één flank stonden. Daar ging hij even goed voor zitten. Na in een recordtempo twee cola achterovergeslagen te hebben, stroopte hij zijn mouwen op en vond hij het winnende plan. Daarbij vermeed hij een dolle dame.

Met een voorsprong van 4-3 probeerde Eric de matchwinner te worden. In een stelling met ongelijke lopers, veel pionnen en allebei een toren waren er zeker kansen. De sterkste der Spijkenissenaren speelde het eindspel echter actiever, veroverde een pion en bracht een andere pion naar de overkant. Tot op het laatst vocht Eric hard voor zijn kansen, maar hij moest toch capituleren.

De wedstrijd tegen Spijkenisse leverde zo één matchpunt meer op dan van tevoren verwacht, maar misschien wel één matchpunt minder dan we hadden verdiend. Na drie nederlagen op rij, volgden dus drie gelijke spelen op rij. Met nog drie wedstrijden te gaan, is de verwachting dus dat we nog drie keer gaan winnen. Volgende ronde spelen we in ieder geval een belangrijke confrontatie thuis tegen Caissa 2.

Na de wedstrijd stond er overigens Chinees eten voor ons klaar. Naast de prettige sfeer en de prachtige locatie, maakte dit deze uitwedstrijd tot een zeer gezellig en mooi uitje. Spijkenissenaren bedankt!  

 

Persoonlijke uitslagen ronde 6 van seizoen 2016-2017, zaterdag 4 februari 2017:

Spijkenisse-ZSC-Saende 1
1.Joey Brokaar1959-Jan-Bart Abcouwer20580-1
2.Ricardo Klepke2215-Eric Bark20581-0
3.Selman Ercan2069-Hans Galjé20300-1
4.Tony Zhang2180-Hein Middelhoven2095½-½
5.Erik Both2154-Edwin Woudt21060-1
6.Maurits van der Linde2148-Joris Moes20511-0
7.WIM Desiree Hamelink2171-Pieter Baltus2130½-½
8.Wilmar Meijer2036-Frank Tijdeman20701-0
211620754- 4

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Eric Bark op zondag 5 februari 2017 om 20:18

We laten een punt liggen. Pieter kon zomaar een kwaliteit winnen en Frank stond op een gegeven moment totaal gewonnen. Ieder geval een punt. Zaterdag 11 maart moet er gewonnen worden om niet te degraderen. Joris bedankt voor het verslag.


Gepost door Jan-Bart Abcouwer op zondag 5 februari 2017 om 17:42

Leuk verslag, Joris!
Goede score voor wit.


Gepost door Yuri Eijk op zondag 5 februari 2017 om 16:04

Bedankt voor het verslag Joris. Erg leuk. Ik heb de foto's even wat kleiner gemaakt en onderaan ingevoegd.


Gepost door Jaron Rosegg op zondag 5 februari 2017 om 12:24

Leuk verslag, dank Joris! En jammer dat er net niet een echte verrassing uit de doos kwam.



Contact | Formaliteiten