Kalender:
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
We zijn verhuisd: van Kampen naar Londen

Gepost door Jesper de Boer op maandag 23 augustus 2010 om 20:13

Samenvatting

Welkom op de vernieuwde website van schaakvereniging ZSC-Saende.
Er zijn twee zaken veranderd, de server is verhuisd en de website is voorzien van nieuwe functionaliteit. Belangrijk om te weten is dat de verhuizing ongeveer één tot drie dagen kan duren. De website is gedurende de verhuizing te bereiken via het volgende adres: http://zscsaendenl.eweb703.discountasp.net/default.aspx. Na de verhuizing is de website weer bereikbaar via www.zsc-saende.nl.

De website is vrijwel geheel herschreven. Maar om meteen met de deur in huis te vallen. Nog niet alle functionaliteit is toegevoegd. De afgelopen maanden liep ik tegen diverse (programmeer) problemen aan. Het oplossen daarvan kostte mij zoveel tijd, dat ik niet alle functionaliteit heb kunnen toevoegen, die ik zelf voor ogen had. Daarnaast ben ik nog niet tevreden over het uiterlijk van de website. Ik verwacht de komende maanden periodiek nieuwe functionaliteit toe te voegen. Waarom dan toch nu de stap? Simpel, het contract met de huidige hostingprovider loopt eind augustus af. Dit is dus de deadline, vandaar nu de overgang. Wat is er dan wel veranderd? De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Toevoegen van partijen/diagrammen/problemen in het ledengedeelte.
  • Uitbreiding van informatie over leden. Op één pagina zijn de resultaten van interne/externe en algemene informatie en foto's te zien.
  • Voorpagina is veranderd. Nieuwsberichten staan op aparte pagina's met reactie mogelijkheid.
  • Gastenboek is voorzien van anti-spam filter
  • Nieuwe beveiligingsstructuur. Het inloggen van leden is gekoppeld aan Sevilla. Dit betekent dat als het lidmaatschap in Sevilla is beëindigd, het ledengedeelte niet meer bereikbaar is. Verder kunnen leden zelf hun paswoord opvragen voor het ledengedeelte. In verband met de verhuizing zal vaker het paswoord worden gevraagd. Overigens zijn de usernamen en paswoords onveranderd gebleven.
  • Er zijn aan clubkampioenen en externe competitie nieuwe filter mogelijkheden toegevoegd.

Hieronder volgt meer detailinformatie over de verhuizing en de nieuwe functionaliteit.

Server verhuizing

De hostingserver is verhuisd van Kampen naar Londen. Ik heb hiervoor een aantal redenen. Allereerst was Brugmedia in Kampen de hostingprovider. Brugmedia heeft als core-business, het uitgeven van een aantal lokale kranten. Drie jaar geleden heeft Brugmedia onze voormalige hostingprovider in Zaandam overgenomen, met als doel om een marktaandeel in website-hosting te krijgen. Ik schat in dat het aantal klanten zeer beperkt was en ook niet groeide. Nadat ik in maart 2010 het contract beëindigt had, kreeg ik ook een brief dat de hostingactiviteit was verkocht. Dit zou ongeveer de vierde overname zijn, sinds deze website bestaat. Al met al waren de ervaringen met Brugmedia zeker niet slecht. Zij reageerden altijd adequaat op e-mails en de downtime was zeer beperkt. Alleen in mei en juni 2010 hadden we nog wel wat onnodige downtime.
Op zich was dit nog geen reden om te verhuizen. Echter de server was qua specificaties en software redelijk gedateerd. Er werd weinig onderhoud aan gepleegd en nieuwe functionaliteit werd niet toegevoegd. Daarnaast werd mij twee jaar geleden beloofd dat de specificaties van het hostingpakket verbeterd zou worden. Dat is echter niet gebeurd, waardoor wij opslagruimte tekort kwamen. Niet alle foto's konden online worden geplaatst.

Ik had een wensenlijstje voor een nieuwe server en kwam uiteindelijk bij Discount.asp uit. Zij hosten meer dan 50.000 sites in Amerika en in Londen. Hosten in het buitenland klinkt wellicht relatief onveilig, maar dat valt wel mee. Het is namelijk zo dat de domeinnaam (ZSC-Saende.nl) niet in hun handen is. De domeinnaam is 'juridisch' in handen van ons, en heb ik bij Webstekker laten registreren. Via Webstekker regel ik dat de domeinnaam verwijst naar de server in Londen. Mocht er wat mis zijn met de server in Londen, dan kan de verwijzing relatief makkelijk worden aangepast.

Londen klinkt veel verder dan Kampen, betekent dit dan geen snelheidsverlies? Ik verwacht het niet... Zo'n beetje al het Nederlandse internetverkeer loopt over de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) . In Jip en Janneke taal zou ik het als volgt uitleggen: Vanaf thuis vraag je de ZSC-website op. Deze werd verstuurd vanuit Kampen met de stoptrein naar Zwolle, dan met de Intercity naar Amsterdam en vervolgens naar huis. De nieuwe situatie is dat de website op een server staat, direct aan de Londense Internet Exchange. Vanuit Londen gaat de website met de TGV naar Amsterdam om vervolgens thuis bezorgd te worden. Tot nu toe is mijn eigen ervaring over de snelheid/bereikbaarheid positief.

En hoe zit met de automatiseringsomgeving? De servers van Discountasp staat in een datawarehouse van equinix. Dit is een professionele datawarehouse voorzien van alle mogelijke brandpreventiemaatregelen, toegangsbeveiliging en energie aggregaten e.d.. Dit is een behoorlijk verschil met een server ergens in een kantoorpand...
Discountasp heeft backup procedures. Nadeel is wel dat deze alleen gebruikt kunnen worden bij een calamiteit van hun kant. Indien wij per ongeluk iets wissen, dan is het ook echt weg. Dus ik blijf back-ups maken van de data. Dit is het wel zo'n beetje met de nieuwe server.

Maar is een website in het buitenland niet veel duurder dan in Nederland? Het nieuwe contract is in Amerikaanse dollars. Bij één op één dollar-euro koers zijn de kosten gelijk aan de kosten afgelopen 10 jaar. Aangezien op dit moment de euro duurder is dan een dollar, is er een klein koersvoordeel. Maar goed dit biedt geen garantie voor de toekomst. Wellicht is het een idee als onze penningmeester financiële instrumenten afsluit :).

Vernieuwing website

De afgelopen jaren is de website qua functionaliteit weinig veranderd. Dit kwam met name doordat ongeveer de helft van de website was geschreven in een verouderde programmeertaal (klassiek asp). Om nieuwe functionaliteit toe te voegen, was het noodzakelijk zijn om in één keer alle oude programmeerregels te vervangen door nieuwe. Ik ben hier de afgelopen maanden mee bezig geweest. Daarbij liep ik ook een integratie traject van een aantal losse Access databases naar één nieuwe SQL-server database. De complicerende factor was dat de website wel moest blijven draaien en dat de data van de oude webserver mee moet op de nieuwe server. Dit betekende een migratie traject, met zekere downtime tot gevolg. Dit werk is afgerond.

Het programmeren heeft wat meer tijd gekost dan gepland. Dit komt met name door de toevoeging van een klein schaakbordicoontje aan het forum. Hiermee kunnen leden diagrammen/partijen/problemen posten. Er zijn diverse import en export mogelijkheden. Al met al zit achter dit icoontje een kleine 1800-bestanden en duizenden programmeerregels. Het toevoegen van partijen verliep tot op heden door een lek die Erik Janssen had gevonden. Dit lek is nu gedicht. Partijen worden apart opgeslagen in de database, zodat deze gemakkelijk te raadplegen zijn.

Het forum zelf is niet aangepast. Ik blijf bij de huidige structuur zonder aparte threads. Ik zie namelijk dat er bij andere fora, vaak maar gebruik wordt gemaakt van één thread. Over het algemeen zijn forum berichten binnen een paar dagen al niet meer op te vragen. Dit is een nadeel bij belangrijke berichten, zoals berichten over trainingen, vragen wie naar een bepaald toernooi gaat, uitslagen van een toernooi, etc. Hiervoor wil ik een aparte 'twitter'-achtige applicatie op de voorpagina zetten. Door middel van deze applicatie kan in kort bericht aandacht voor een bepaald onderwerp worden gevraagd. Maar goed op dit moment is dat nog even toekomst muziek.

Een van mijn andere doelstellingen was om snel informatie te geven over een lid. Één centrale plek voor alle resultaten, van clubtitels tot en met foto's. Dat is nu ten dele al gerealiseerd, maar moet nog uitgebreid worden.

De voorpagina moet zijn grootste restyling nog krijgen. Mijn doelstelling daarbij is dat er geen lege nieuwsberichten meer komen over alleen maar uitslagen van interne of externe wedstrijden. Alleen als er een verslag is, wordt het een nieuwsbericht. Hiermee zal het aantal nieuwsberichten van mij flink afnemen, en daarmee een hoop werk. Op de lange termijn zal ik onderzoeken of het mogelijk is, om vanuit het clubgebouw, direct de uitslagen te verwerken op de website. Op dit moment zit ik daar als vertragende stap tussen.

Doelstelling is verder om het invoeren van externe resultaten te vereenvoudigen. Tot op heden verwerkte ik de externe uitslagen in Excel, zette ik dit om naar Access en loadde dit up naar de server. Dit was altijd veel werk, en ik liep er vaak ook nog mee achter. Doelstelling is om een applicatie te schrijven, waarbij dit rechtstreeks vanaf de website kan. Zodat niet alleen ik, maar ook anderen de uitslagen kunnen toevoegen.

Op dit moment ontbreekt ook nog de Matiak op de website. Ik heb een mooi concept webpagina geschreven, maar deze moet ik nog afmaken. Tenslotte moet de website ook nog een nieuw sausje krijgen. Kortom genoeg te doen. Nu maar hopen dat ik niet de nieuwe Civilazation 5 aanschaf en een verslaving oploop, want dan kan het nog wel even duren voordat alles geïmplementeerd is.

Ik heb genoeg geschreven over de website. Mijn dank gaat nog uit naar Edwin Woudt voor het testen van gedeeltes van de website. Ik wens u een prettig schaakseizoen toe!

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Edwin Woudt op maandag 23 augustus 2010 om 22:08

Niets te danken in vergelijk met wat jij gedaan hebt!



Contact | Formaliteiten