Kalender:
29-4Interne maandag competitie ronde 32
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
ZSC 3 schrijft geschiedenis

Gepost door Jesper de Boer op zaterdag 2 april 2011 om 02:38

Het derde team is gisterenavond kampioen geworden in de eerste klasse NHSB. Hierdoor speelt ZSC-Saende voor het eerst met drie teams op zaterdag!

Het kampioenschap was zeker geen gelopen race. Wij begonnen de avond met 1½ bordpunt voorsprong op Purmerend 2. Kortom er moest gewonnen worden. De laatste ronde speelden wij tegen Krommenie 1 en moest Purmerend het opnemen tegen de nummer drie van de ranglijst, Castricum. De wedstrijden werden centraal gespeeld in het clublokaal van Santpoort.

Wij speelden in dezelfde opstelling en bordvolgorde als de vorige keer. Opvallend, want juist in deze opstelling hadden wij onze enige nederlaag geleden. Kennelijk was onze coach, Dirk-Willem Swart, overtuigd van een goede afloop. Albert Toby en Alex Koelewijn waren dus ook weer van de partij en wij werden langs de zijlijn aangemoedigd door Dirk-Willem en tweeter Jaron Rosegg.

Dirk-Willem had weer ruim van te voren de opstelling bekend gemaakt. Krommenie speelt al het hele jaar in dezelfde opstelling. Dus dat mocht voor ons ook geen verrassing zijn. Helaas dacht Cor van Dongen daar anders over. Zonder ook maar één blik op de NHSB-website te kijken, bereidde hij zich voor op Simon Groot. Vrij zinloos natuurlijk want dit zit al het hele jaar op twee. Gezien het reportoire van Cor vraag ik mij dan altijd af, wat hij dan voorbereid had. Toen ik hem op de heenweg, vertelde dat hij tegen Jan Grin moest, reageerde hij kort: "Jan speelt toch d4?". Uiteraard wist ik hier antwoord niet op, maar om Cor's zelfvertrouwen te houden, antwoordde ik hierop bevestigend. Waarop Cor's reactie was "Dan zit het wel goed". Tot zover de voorbereiding van Cor. Overigens zal Cor, over het auto-avontuur op de heenweg, in de volgende Matiak uitgebreid verslag doen.

De wedstrijd begon voorspoedig. Cor kreeg inderdaad zijn voorbereiding op het bord en kreeg daardoor goed positiespel. Ook Martin Oudejans had een lekkere stelling opgebouwd. Remco v.d. Meer stond al snel duidelijk beter en had een enorme druk op zijn tegenstander. Dit resulteerde dan ook snel in de eerste overwinning. Cor volgde snel daarna. Alex had een vernietegende aanval uitgevoerd. Aangezien Martin, Wim de Boer en ik ook betere stellingen hadden, leek het een mooie avond te worden.

Het ging echter even mis. Peter Roggeveen was een stuk verloren en daarmee kansloos. Albert kwam niet door de muur van Erik Breedveld heen en verloor zelfs. Martin speelde een goede partij met veel druk op de witte stelling. Om elke millimeter werd gevochten en alles dekte elkaar. Hier raakte Martin de draad kwijt en verloor zijn dame. --> 3-3 oeps. Teamleider Dirk-Willem greep in en maande iedereen tot concentratie

Naast mij zag ik Wim's loper bijna de hele avond op c8 staan. Als trouwe buurman van Wim kan ik u vertellen, dat dat niet de eerste keer was dit seizoen. Bij navraag achteraf bleek dat Wim daar een hele theorie over heeft. Het schijnt dat je in een eindspel met zwart relatief vaak de h-pion overhoudt. De loper van c8 is van dezelfde kleur als het promotieveld h1, waardoor de winstkansen vergroot worden. Weer wat geleerd. Nu iedereen bekend is met deze theorie, kan Wim volgend seizoen, net als ieder ander, zijn loper ontwikkelen.p>

Ik moet zeggen dat mevrouw Schol goed aan het terugvechten was. Ze maakte het Wim nog heel lastig. De loper van Wim kwam echter tot leven en op het juiste moment greep Wim in en wist de partij naar zijn hand te zetten.

Ik zelf speelde tegen Emiel Schol. Door de ontwikkeling van mijn stukken en het klemzetten van een zwarte loper, had ik het idee dat ik een plusje had. Vlak voor de tijdnoodcontrole brak ik de stelling open en won ik een pion. Op dat moment stond ik gewonnen, maar doordat ik dit niet direct in winst omzette, leek hij te ontsnappen. Met enkele consolidatie-zetjes maakte ik mijn eigen stelling weer veilig. Vlak daarna won ik een stuk. Het eindspel (dame, loper, pion tegen dame, pion), was vooral voor mijn tegenstander lastig. Dat kostte teveel tijd en uiteindelijk ook een dame.

Eindstand dus 5-3. Purmerend wist de achterstand in bordpunten niet in te halen, waardoor wij op bordpunten kampioen zijn geworden. Het was een mooie avond die eindigde met bloemen voor vrouwlief.

Voor foto's van de avond, zie: http://www.xs4all.nl/~tonhaver/schaken/NHSB1B/index.html.

Boven: Wim de Boer, Cor van Dongen, Martin Oudejans, Jaron Rosegg, Alex Koelewijn, Albert Toby, Dirk-Willem Swart en Peter Roggeveen. Onder: Remco van der Meer en Jesper de Boer


Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Wim de Boer, de rug van Martin Oudejans en Remco v.d. Meer. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Cor van Dongen en Peter Roggeveen. Met dank aan T. Haver van Santpoort


Wim de Boer, Alex Koelewijn, Albert Toby en Peter Roggeveen. Met dank aan T. Haver van Santpoort


Peter Roggeveen en Cor van Dongen. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Cor van Dongen en Peter Roggeveen. Met dank aan T. Haver van Santpoort


Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Wim de Boer en Jesper de Boer. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Martin Oudejans en Remco van der Meer. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Jesper de Boer is als laatste bezig. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Jesper de Boer is bezig met zijn laatste zetten. Met dank aan T. Haver van Santpoort.


Cor van Dongen, Wim de Boer, Jaron Rosegg, Martin Oudejans, Albert Toby, Dirk-Willem Swart, Alex Koelewijn, Peter Roggeveen, Jesper de Boer en Remco van der Meer. Met dank aan T. Haver van Santpoort.



Persoonlijke uitslagen ronde 7 van seizoen 2010-2011, vrijdag 1 april 2011:

ZSC-Saende 3-Krommenie 1
1.Cor van Dongen2021-J. Grin19671-0
2.Peter Roggeveen1974-S. Groot19840-1
3.Albert Toby1981-E. Breedveld18870-1
4.Alex Koelewijn1986-J. Schol18411-0
5.Wim de Boer1922-A. Schol-Grin16241-0
6.Jesper de Boer2051-E. Schol17571-0
7.Martin Oudejans1782-W. Fritz17860-1
8.Remco van der Meer1950-J. de Jong15321-0
195817975- 3

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Erik Janssen op maandag 4 april 2011 om 22:04

Skerp opgemerkt Eric!


Gepost door Eric Bark op maandag 4 april 2011 om 21:34

Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van ZSC-Saende. De luwte wordt steeds groter.


Gepost door Edwin Woudt op zaterdag 2 april 2011 om 07:22

Fantastisch. Wordt gezellig op de zaterdag volgend jaar. Gefeliciteerd!!



Contact | Formaliteiten