Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Open NK 4e ronde;René vindt zijn Waterloo en ik win van...Frank Erwich !

Gepost door Huib Middelhoven op zaterdag 21 juli 2001 om 23:20

Vrijdag 20 juli, 4e ronde. René treft een oude bekende. In een weekendtoernooi in Tilburg vorig jaar hield hij dit jeugdig talent nog op remise (na claimen bij de wedstrijdleiding), dit keer was een nul zijn deel. Hij speelde met wit en kreeg het Scandinavisch (!) tegenover zich. Volgens eigen zeggen speelde René geen al te beste partij zoals de manouvre dame eerst naar f3 daarna naar g3 en vervolgens weer naar f4 illustreert. Natuurlijk speelde zijn tegenstander ook goed en het punt ging dus ook naar hem.

Jan kreeg al snel 2 torens op een open lijn naar zijn koningsstelling gericht en op een gegeven moment was de verhouding; zijn tegenstander dame + paard tegen Jan 2 torens waarbij 1 toren min of meer ingesloten. Dit betekende dus min of meer snel het einde voor Jan en zijn partij.

Arton speelde met wit het Morra-gambiet, een opening die hij naar eigen zeggen goed beheerst. Dit bewees hij inderdaad door de druk steeds meer op te voeren en omdat er allerlei penningen in de stelling zaten kon hij op een gegeven moment erg sterk met zijn toren inslaan op een pion. Volgens eigen zeggen maakte hij daarna wel een fout maar omdat zijn tegenstander daar geen gebruik van maakte, mocht Arton een punt op zijn conto bijschrijven.

Ik speelde tegen een oude heer van in de 70 en alweer kwam ik met een Scandinavische opening op de proppen. En alweer moest ik het antwoord schuldig blijven op een variant die hij koos. Vervolgens lokte ik nog een combinatie in 3 uit door een blunder van een damezet waardoor mijn tegenstander een stuk won. Ik kreeg er wel 2 pionnen voor terug en naar wat ik dacht "rommelkansen" zouden zijn. Die kwamen nooit echt van de grond want om dameruil te voorkomen moet ik pionverlies toestaan en na wat listige schaakjes bevondt mijn koning zich ineens in het open veld waarna ik gemat werd. Mijn koning bevondt zich voor de schaakjes op b8 en uiteindelijk werd hij op h4 (!!) matgezet.

Nou snapt u waarschijnlijk niets van de titel van dit stukje. Het eerste deel wel, dat is beschreven. Maar Huib, je verloor van een oude man en de titel vermeld dat je van Frank Erwich won. Dat is een 16-jarige Nederlander met een FIDE-rating van 2322 en voldoet helemaal niet aan de beschrijving van "oude man" en het resultaat strookt al helemaal niet! Ik begrijp uw verwarring, laat me het een en ander verhelderen. In de middag werd de 4e ronde van het hoofdtoernooi verspeeld en daarin verloor ik inderdaad van de eerder genoemde respectabele grijsaard. Maar ´s avonds werd een snelschaaktoernooi gehouden en daarin won ik...van Frank Erwich !! En niet op tijd ofzo maar gewoon in de aanval, zoals het hoort! De opzet was als volgt: eerst werden er door alle deelnemers 3 vierkampen gespeeld en vervolgens op basis van die eindstand werden er finalegroepen gespeeld van 8 personen (behoudens de 1e groep die uit 10 personen zou bestaan). In mijn eerste vierkamp trof ik dus al Frank Erwich, die ik met wit tegemoet trad en alras kwam er een soort Pirc op het bord. Nou hadden we die inmiddels al wat uitvoeriger bekeken (Wim, Arton en ik) dus ik toog wederom ten koningsaanval. Zijn aanval beperkte zich tot alleen Da5, verder moest hij in de verdediging. Ik ontrafelde zijn koningstelling maar met een pseudo-paardoffer dacht hij zijn koning te kunnen ontlasten. Op zich zou dat zo zijn geweest, ware het niet dat ik een mooie tussenzet had, die hem echt het paard kostte zonder dat zijn koning in veiligheid kwam. Hij probeerde nog met schaakjes wat te trucen omdat ik nog maar 30 seconden had tegen hij een minuut. Maar na 1 schaakje stapte ik met mijn koning gewoon weg waardoor zijn dame met mijn toren aangevallen stond. Hij had toen geen schaakjes meer en moest die dame tegen die toren geven om zelf mat te voorkomen. Maar ik had nog een andere matdreiging en na 2 zetten kon hij die niet verhinderen en gaf hij op. Ik was in de wolken en besloot die vierkamp met 3 uit 3! Daar had ik wel last van in de volgende vierkamp want toen scoorde ik maar een halfje (maar wel tegen een 2200-speler!). Ik verloor van de sterke Let Meijers (2449) en van Geffen (2020). De laatste vierkamp scoorde ik 1,5 uit 3 waardoor ik op 5 uit 9 kwam. Dat was goed voor groep 4 (van de 11). René, Arton en Jan deden niet mee, Wim en Chris de Saegher wel. Chris eindigde op 5,5 uit 9, goed voor groep 3 en Wim op 4 uit 9, goed voor groep 8. Chris won de derde groep met 5 uit 7 en verdiende daarmee 25 gulden. Ik scoorde 2,5 uit 7 en eindigde daarmee conform mijn rating op de 6e plek van de 8 deelnemers. Diepeveen (2300) won mijn groep met 7 uit 7. Wim eindigde op 3,5 uit 7. De 1e groep werd trouwens gewonnen door Brodsky (2528).

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten