Kalender:
3-5Interne vrijdag competitie ronde 24
6-5Interne maandag competitie ronde 33
10-5Interne vrijdag competitie ronde 25
13-5Interne maandag competitie ronde 34
17-5Interne vrijdag competitie ronde 26
20-52de Pinksterdag "geen schaken"
24-5Interne vrijdag competitie ronde 27
27-5Interne maandag competitie ronde 35
31-5Interne vrijdag competitie ronde 28
3-6Interne maandag competitie ronde 36
Open NK 5e ronde; Weststrate verdubbelt puntentotaal

Gepost door Huib Middelhoven op zaterdag 21 juli 2001 om 23:30

Zaterdag 21 juli, 5e ronde. De laatste ronde voor de rustdag. Het is opvallend hoe snel de zaal leegloopt. Of er worden veel snelle remises gesloten of er wordt alles-of -niets aangevallen met een snelle partij-beeindiging als resultaat. Zo niet bij de strijders van ZSC die een lange middag uitzitten met René als recordhouder én schlemiel van de dag. Met de zwarte stukken stelt hij zich achter een Caro-Kann waarbij zowel hij als zijn tegenstander lang rokeert. Na de opening doet René behoorlijk wat sterke zetten waaronder dameruil. Hij heeft nu een vrijpion die aanzienlijk oprukt. Er wordt nog wat afgeruild en uiteindelijk heeft René een koning, toren, loper en 1 pion, zijn tegenstander hetzelfde maar wel 2 pionnen meer. Die van René staat echter op f3 met zijn koning dicht in de buurt, die van zijn tegenstander staan nog op a2, b3 en c4. Zijn tegenstander is bovendien een tijdnoodjunkie en heeft voor de rest van de partij in bovengenoemde stelling nog maar 1,5 minuut. René heeft meerdere malen min of meer geforceerd een remisekans maar mede gelet op de tijd gaat hij vol voor de winst. Maar dan slaat het noodlot toe; hij slaat 1 van de 3 drie pionnen waardoor zijn tegenstander kans ziet met nog 40 seconden op de klok een gruwelijke truc uit te voeren waarbij René zijn loper en zijn pion verliest en er ook nog eens een gedwongen torenafruil plaatsvindt. Zijn tegenstander houdt dus een loper plus 2 pionnen over en René...niets. Met de klok van zijn tegenstander op 37 seconden geeft René gedesillusioneerd op. Bijna 6 uur geploeterd met als resultaat geen halve dop maar een lege kop. Met 3 uit 5 staat hij toch nog mooi op een gedeelde 12e plaats.

Jan gooit er met zwart weer een Siciliaan tegenaan waarbij zijn tegenstander erg lafjes speelt met wit. Op een gegeven moment zit er een truc in de stelling, die volgens Jan erg bekend is waarbij hij uiteindelijk een toren plus 3 pionnen wint tegen 2 stukken. Zijn tegenstander weet echter o.a. dankzij het loperpaar de stelling dicht te timmeren en uiteindelijk stranden Jan´s winstpogingen in remise. Wel een verdubbeling van zijn puntentotaal; hij staat nu op 1 uit 5.

Arton komt met zwart in een gesloten Siciliaan terecht. Zijn tegenstander gaat volop in de aanval met f4, g4 en h4. Omdat Arton op de damevleugel een dubbelpion heeft, kan hij de stelling niet openbreken en gaat hij langzaam aan de steeds groter wordende druk op zijn koningsvleugel ten onder. Hij staat nu op 2 uit 5.

Ik tenslotte haalde op mijn tandvlees de rustdag. Tegen een op rating beduidend zwakkere tegenstander speelde ik met wit waarbij een Siciliaan overging in het Frans. Door die omweg niet mijn favoriete variant van het Frans en ik stak heel veel tijd in een variant waarbij ik een pion kon offeren voor hele sterke aanvalskansen. Ik speelde dus mijn aanvallende zet maar na kort nadenken van mijn tegenstander volgt ineens Txf3 (slaat een paard). Ineens stort mijn hele kaartenhuis in elkaar en zie ik donkere wolken zich samenpakken boven mijn bord. Ik dacht dat die zet niet kon maar ik heb een tussenzetje over het hoofd gezien. Met kunst en vliegwerk kan ik de schade beperkt houden tot 2 pionnen achter (ook weer slecht doorgerekend, ik dacht dat ik ze kon behouden maar door de dreiging mat op de onderste rij kon hij ze straffeloos slaan). Ik heb nog enkele Roet/Van Dongen-trucjes achter de hand waaronder schaakjes met loper en dame (mijn toren moet op de onderste rij op a1 blijven staan) en doordat mijn tegenstander zijn koning wat verwaarloosd heeft, komt dat er ineens accuut in. Zijn nivo recht doende speelt hij het uiterst incorrect en offert een kwaliteit (dus mijn loper eraf). Ondanks dat blijf ik schaakjes houden en omdat hij er telkens zijn dame voorzet, eindigt dit duel in remise, waar ik ongelooflijk mee zwijn. Als hij eerst zijn koning in een vesting zet (met 1 pion- en 2 koningszetten te bereiken) sta ik machteloos tegen een vrijpion in het centrum die doormarcheert gecombineerd met een batterij op de 2e rij die op mat aast. Ik had de nul al ingecalculeerd maar toch schaamde ik me de remise op mijn notatieformulier te moeten noteren. 2,5 uit 5 is mijn deel.

Nou, de rustdag is gehaald. Morgen (zondag) lekker ontspannen maar toch nog even in hoofdstukje 2 en verder van mijn Scandinavisch-boek bladeren! Wim, ik heb nog wel een boek over de Najdorf voor je in de aanbieding :-)

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren. Er zijn nog geen reacties.

Contact | Formaliteiten