Ronde 14: zwart wint

Gepost door Jan-Bart Abcouwer op zondag 4 december 2016 om 21:04

Afgelopen vrijdag is gewonnen door de zwarten. Terwijl ik gedichten aan het verzinnen was, mocht ik tegelijkertijd een stukje schrijven over de interne.

Van mijn eigen partij, met zwart, tegen Evert heb ik dan ook niet veel meegekregen. Evert opende met 1.Pc3, waarna ik out of book was. Hij offerde een pion voor enige druk tegen de koning.  Hij concentreerde zich echter ook op de damevleugel en daar wist ik mij los te wurmen. In vliegende tijdnood verslikte ik mij nog half, maar toen Evert dat ook miste, gaf hij op.

Dennis staat nog bovenaan. De meester van de profylax wist met zwart een mooi paard op e4 te krijgen, terwijl René zich moest verdedigen met een zwarte loper. en al zijn pionnen op zwart. Dat was helaas kansloos voor onze sympathieke kandidaat-Meester.

Hans G. en André B. speelden volgens André een variant die hij jaren geleden aan Hans had laten zien (iets over Donner-Ljublojevic). Wit kreeg 3 pionnen voor een stuk en ook nog veel ontwikkelingsvoorsprong. Uiteindelijk werd het remise in het verre eindspel met enkele seconden op de klok voor beide spelers uit het eerste. Maar ik had het idee dat wit ergens gewonnen heeft gestaan, en dat zwart goed was weggekomen. Maar misschien had André het allemaal beter gezien.

Hein ging er af tegen Ben, na eerder overwegend te hebben gestaan. Hein speelde vertrouwd actief en ging recht op de koning van Ben af. In een onbewaakt ogenblik wist Ben de dames te ruilen. Daarna maakte hij het perfect af. Alweer een punt voor zwart.

Frank kwam te laat binnen, maar kwam niet in tijdnood. René K. liet hem komen met e5 en f5. Langzaam maar zeker duwde Frank, met zwart, wit van het bord.

Martin speelde met wit tegen Dirk-Willem. Volgens Drik speelden zij de Marshallattack en wat het pionoffer theorie en hadden hij en Martin dit al vele malen op het bord gehad. Zoals het ging, kreeg Dirk-Willem zeker compensatie voor de pion, moest Martin zich passief verdedigen, maar deed hij dit wel heel degelijk. Remise leek mij een terechte uitslag.

Jaron was vrijdag de enige witspeler die won. Erik L speelde Scandinavisch met Df5. Zijn dame in combinatie met zijn damevleugel kwam onder druk. Erik probeerde dit op te lossen met een combinatie, maar raakte zelf verstrikt in een penning waardoor hij een stuk verloor. 

Mels en Gerard vd B. speelden remise. Voor mijn gevoel had Gerard nogal een shaky pionnenformatoe, maar daarvoor wel veel activiteit. Het was remise voordat ik nogmaals een ronde kon maken.

Ons jeugdtalent Arjen liet met zwart Albert kansloos. Het zag er allemaal vlekkeloos en foutloos uit. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als hij vaker komt. Bij mijn volgende ronde had hij al geslagen op h2 en vervolgens werd de koning van Albert vakkundig opgejaagd.

 Ik dacht dat onze nieuwe aanwinst Ahmet het goed aanpakte tegen Pim. Ahmet liet slaan op f3 en kreeg daardoor een open g-lijn. Pim met zwart wist Ahmet echter een stuk afhandig te maken, waardoor zwart weer aan het langste eind trok.

In totaal afgelopen vrijdag: wit - zwart 2.5 - 7.5

U moet inlogd zijn om te kunnen reageren.

Gepost door Huib Middelhoven op maandag 5 december 2016 om 10:25

Fijn Jan-Bart!


Gepost door Dennis Rosegg op maandag 5 december 2016 om 06:57

Leuk verslag. Een fijne Sinterklaas avond gewenst.


Gepost door Yuri Eijk op zondag 4 december 2016 om 21:06

Bedankt voor het verslag JB.Contact | Formaliteiten