Update Externe competities deel 2

Van plus naar min in tweede ‘Super Weekend’  door Chris de Saegher

Het tweede weekend waar vrijwel alle teams in actie kwamen begon vrijdag nog zo mooi!

De beide jeugdteams in de strijd om respectievelijk de eerste en derde plaats in klasse 4F met de laatste wedstrijd in de eerste turnus. ZSC/WP Combinatie V4 won ook deze wedstrijd met 4-0 wat op zich natuurlijk grote klasse is maar over zo’n overtuigende zege valt eigenlijk niet zo veel te melden, behalve dan dat kopman Vanja ons nog de hele avond bezig hield nadat hij de klassieke stikmatcombinatie gemist had. Daardoor werden de aanwezigen echter nog wel getracteerd op een prachtige eindspelvoering . 

De wedstrijd van ZSC/WP Combinatie V3 was heel wat enerverender. De gebroeders Mashal kregen beiden eigenlijk een halfje te weinig (Muaz tastte mis in een op het oog houdbaar eindspel en Talal gaf zijn met een mooie röntgencombinatie gewonnen stuk helaas weer terug) waardoor de andere broers (Tristan en Sacha) de in mijn ogen onmogelijke opdracht hadden om nog tenminste 1½ punt te halen. Dat bracht mij er ook toe om twee remises te opperen, waar de tegenstander gezien het veilig stellen van de matchzege dan wel mee akkoord zou gaan. Maar Tristan wilde hier niets van weten en was van plan er in het resterende dubbeltoreneindspel nog vol voor te gaan. En nog eens kijkend naar de stelling van Sacha begreep ik ineens waarom. Dat hij na een lullig stukverlies in de opening goed aan het terugknokken was, had ik wel gezien, echter niet dat hij daarbij inmiddels een hele toren veroverd had! Toen hij daarbovenop ook nog een stuk won was het punt binnen. Ondertussen was Tristan een toren achter gekomen en leek het team alsnog met lege handen achter te blijven. Maar zijn tegenstander weigerde af te wikkelen naar matvoering met Koning + Toren tegen Koning en bleef met zijn beide torens de zwarte koning achtervolgen. Als je dan al het risico niet loopt op de 50 zetten regel dan toch zeker van driemaal dezelfde stelling. En zo geschiedde! Belangrijk detail daarbij dat Tristan de notatie als bewijsmateriaal weer hervat had.

Tegelijkertijd mocht ZSC/WP Combinatie N2 zijn kampioenscampagne vervolgen in Limmen tegen Vredeburg N2. De topborden hadden het zwaar, maar als je in de derde klasse aan de staartborden kunt beschikken over Ibrahim Mashal, Frans Rappange en Vincent Oostermeijer moet de rol van ratingfavoriet gemakkelijk te vervullen zijn. Door een bye in ronde 2 moet de koppositie voorlopig nog wel even aan Castricum N2 gegund worden.

En dan de zaterdag. Qua matchpunten werd het een algehele sof: de nederlagen van ZSC/WP Combinatie K2 en K4 mochten gezien de kracht van de tegenstander nog ingecalculeerd worden, die van ons vlaggenschip en ZSC/WP Combinatie K3 waren ronduit tegenvallers.

Ik volsta derhalve met per wedstrijd de positieve punten, want die waren er zeker.

Joris wist als enige te winnen, al was daar geduld tot in de late uurtjes voor nodig. Ook voor hem geldt dus dat het vaderschap extra krachten oproept?! Voor Jan Bart bleken de zwarte stukken bepaald weer geen extra last: soepele remise en nog steeds ongeslagen.

In het tweede team wisten Kees en Robin ook tegen het sterke De Amstel overeind te blijven en zijn eveneens nog steeds ‘schadevrij’.

Leon leek in zijn eerste zaterdag invalbeurt op weg naar een vol punt, maar een blunder op de laatste zet voor de eerste tijdcontrole deed al het goede voorwerk teniet. De nederlaag van Ben was ook niet nodig maar het was in ieder geval goed om hem er weer eens bij te hebben!

Een mooie 1800+ scalp voor Marnix in team 4 maar het echte lichtpunt is daar toch Albert Oole. Hoezo, hij liep toch tegen zijn vierde nul aan, zult u wellicht zeggen?! Ja, dat kan wel wezen maar om kwart voor twaalf was hij wederom al present om in zijn eentje de resterende tafels en stoelen klaar te zetten, chapeau! Benieuwd wat het oplevert als hij dat half uurtje voortaan in zijn eigen bedenktijd gaat investeren?!

Hopelijk volgt er maandag nog een afsluiting in majeur, als ZSC/WP Combinatie V2 gaat proberen om ten koste van Heerhugowaard V1 de eerste matchpunten van het seizoen binnen te halen.  

 

Nieuwsoverzicht
Clubavonden
Maandag en vrijdag vanaf 20:00 uur.
Jeugd: maandag en vrijdag 18:45 - 19:45 uur.
Locatie:
Biljart- en denksportcentrum BOKO
Kraakstraat 42 te Zaandam.

Sponsors